Egy reménytelen szerelem legendáját őrzi a hozzánk vezető Székelyi út

Nem csak azért szeretjük simontornyai birtokunkat, mert a hozzánk vezető fákkal, bokrokkal benőtt mélyút élő fátylat borít és hűsítő árnyat ad az arra járóknak. Birtokunk bejárata egy szerelem legendáját is őrzi.

Történt vagy sem, az 1900-as évek elején a Simontornyával szomszédos Vámon hatalmas földbirtokokkal rendelkező Strasszer Vilmos a Zichy családtól vett birtokán élt új kastélyában.

A kastély szolgálója a csinos Anna több legénynek is megtetszett, de ő csak a birtok simontornyai lovászával, szegény Lászlóval volt hajlandó szóba állni.

László azonban szegény családból származott, dolgosak, de nincstelenek voltak, olyan szegények, hogy a falun kívül a szőlőhegyen (birtokunk mai bejáratánál) laktak szűkösen egy löszfalba vájt kis egyhelységes „pincelakásban”.

Hiába is dolgozott szerencsétlen éjt-nappallá nem jutott előre a dolgában, szerelmét Annát pedig addig nem kaphatta meg, míg tisztességben el nem tudta volna tartani.

A történet sajnos nem záródott a szerelmesek házasságával, László bárhogy igyekezett, nem tudta előteremteni a kért összeget.

Bánatában a Sió patakba ugorva László megátkozta a birtok gazdáját Vilmost, hogy ilyen szívtelen volt és nem eresztette a lányt szerelméhez.

A helyiek még hallották mit mondott a híd szélén állva: ha nem lehet övé Anna, hát a gazdának se legyen birodalma békességében, pusztuljon és vessen az új birtoka a megépült kastéllyal.

Hát ezért látni ma is veszve és romos állapotban Vámon a kastélyt, és ezért dobtak a falubeliek mindig a szőlőhegyen elhaladva szegény László egykori kis löszfal lakásánál a már megüresedett, félig eltömődött pincébe kis pénzérméket, hátha egyszer összejön Lászlónak a lány megváltásához elég pénz, ha éltében nem, de az égiek között legalábbis.

Blogbejegyzések

Fenntarthatóság vidéki szálláshely

Fenntarthatóság vidéki szálláshely

Fogalma: „A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.” Vidéki szálláshelyünkön felelős tulajdonosokként arra törekszünk, hogy az emberi és természeti...

Simontornyai vár

Simontornyai vár

https://simontornyaivar.hu Salamon fia Simon alországbíró Kun László uralkodása idején, 1277-ben tornyot építtetett a településen, és később a város Simonról és a toronyról kapta a nevét: "Simontornya". 1508-ban kerül Buzlay Mózes tulajdonába, aki Ulászló udvarában...

Festetics Kastély, Dég – felújított kastély és park

Festetics Kastély, Dég – felújított kastély és park

https://degikastely.hu Magyarország legjelentősebb klasszicista kastélya, melyet a Festetics család építtetett. Magyarország egyik leggazdagabb grófi családja több, mint 100 évig éllt ebben a kastályban, mely 2022 évben teljes felújításon esett át. A kastélyt a...

Ozorai Pipo –Vára – középkori várkastély

Ozorai Pipo –Vára – középkori várkastély

https://pipovarkastely.hu Zsigmond királyunk híres törökverő lovagja, a firenzei kereskedő családból származó Filippo Scolari 1416-ban kezdte el építeni vidéki, főúri székhelynek. A vidék urának leányát Ozorai Borbálát nőül véve gótikus palotának építette. Az ozorai...

Vajtai Zichy-kastély

Vajtai Zichy-kastély

https://www.zichy-vajta.com A vajtai Zichy kastélyt Pollack Mihály majdnem 100 éves tervei alapján, 1923-ban építtette gróf Zichy Aladár. A több, mint 13 hektáros birtokon egy neoklasszicista kastély épült. A grófi család a legtöbb idejét ebben a kastélyban töltötte....

Herczeg–Fekete Cottage Birtok

Kapcsolat

Fekete Róbert

06 30 536 6688

hello@cottage.co.hu

Dokumentumok

Adatvédelmi tájékoztató

ÁSZF

NTAK regisztráció P2 épület Hrsz: 3300: EG22046819 

NTAK regisztráció P1 épület Hrsz: 3299/1: MA23064150

Herczeg-Fekete Cottage Birtok Referenciák

"Kedves Róbert,
Értékeltük a szállást és a kiszolgálást, Édesapám szavaival került föl a netre, itt is tolmácsolom.

Köszönet a történelemóráért,
Amit Róbert tartott, s ami jól ránkfért,
S hogy a házban minden prímán működött,
És egy szál dudva sem nőtt a fű között.
Zoli bácsi ezermester kezéért,
A medence kristálytiszta vizéért,
Ami arra csábított, hogy ússz,
Míg ki nem fogy belőled a szusz.
Kalóriád ami elég,
Visszapótolni van elég
Kaja, mert itt száz százalék
Az ellátás, no meg némi plusz.
Ajánlás:
Kedves Vendégtársak,
Ugye csak jót írtok?
Mert Simontornyának Dísze ez a birtok, M
int Britanniának
A doveri szirtfok.
Az Édenkert itt a minta,
És finom a birspálinka.
Gyertek vissza, mint az inga,
Amíg járni bírtok!
Mindent köszönünk!"
Császár Adél

"Abszolút szép hely, gyönyörű környezet, szuper tiszta. Örömmel ajánlom!"

"Kiváló elhelyezkedésű, prémium minőségű felszereltség. Csak ajánlani tudom!"
Károly

"Az ingatlanotok több, mint pazar, őszintén gratulálunk!"
Csernyik Linda

"Nagyon jól éreztük magunkat az ingatlanban. A helyszín és a kilátás gyönyörű, Toszkánában lazának éreztük magunkat, a képek még a ház hangulatát sem tudják leírni. Nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne eltölteni egy kellemes hétvégi kiruccanást a családdal és a barátokkal. A tulajdonos nagyon kedves és proaktív volt, és meg akart győződni róla, hogy a szálláshelyen eltöltött idő emlékezetes. Thank you! Nagyon jól éreztük magunkat az itt tartózkodás során. Elképesztően szép birtok mindenkinek ajánlom békés családi, baráti kikapcsolódásra. A házigazda rendkívül kedves, segítőkész. Csodaszép a medence, jacuzzi, szauna, minden körülmény adott egy tökéletes  elvonuláshoz. Köszönjük szépen!"
Luca Anna

"Messze a legjobb hely, ahol az Airbnb-n keresztül jártunk. A házigazda, Robert rendkívül barátságos volt, a hely makulátlanul tiszta, tökéletes medence, szauna és jacuzzi. Határozottan vissza fogok térni, és mindenkinek ajánlom ezt a helyet. Köszönöm!"
Adrian